Viticulture and Landscape in the Italian Northwestern Alpine Region
Abstract
Three Northern Italian regions, Valle d’Aosta, Piedmont and Liguria, have specific identities though united by deep geographical and historical common traits. They are traditional wine-growing regions, producing several renowned wines, often in difficult areas. The ‘heroic’ viticulture, vineyard sites at altitudes over 500 meters (1,600 feet), vines planted on slopes greater than 30% on terraces or embankments, is a cultural element of the wine-growing system in all the three regions, each having a share of mountain and slope areas. Liguria and Valle d’Aosta are much smaller regions than Piedmont; they have a big share of mountain area of the total regional surface. The paper aims describing the diversity of wine landscapes in the three regions, all of them having a large mountain and slope area within the respective total geographical surface. Data have been collected following the Grounded theory, i.e. retrieving data from very diverse sources, including direct observations. Results are that the reality of the heroic viticulture is a fundamental part of the local wine-making in Valle d’Aosta and Liguria.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Anderson, K., Domosh, M., Pile, S. and Thrift, N. (Eds.). 2002. Handbook of cultural geography. London: Sage.
Antonaros, A. 2000. La grande storia del vino, (Vol. 3) Bologna. Edizioni Pendragon.
Associazione Viticoltori della Valle d’Aosta, (n. d.), “DOC Valle d’Aosta”. http://www.docvalledaosta.it/ [15/02/2019]
Bartoli, V. 2015. “L’agriturismo per lo sviluppo rurale multi-funzionale: un’analisi a livello regionale”. EyesReg–Giornale di Scienze Regionali, 5(4): 149-154.
Berti, G., Ara, A. and Brunori, G. 2011. La Governance del turismo rurale. Strategie per la valorizzazione degli itinerari tematici in Liguria, Sardegna, Toscana e Corsica. Pisa, Laboratorio di studi rurali daga.agr.unipi.it/labrural [26/02/2019]
Bonardi, L. and Varotto, M. 2016. Paesaggi terrazzati d'Italia: Eredità storiche e nuove prospettive, Milano: Franco Angeli.
Brancucci G. and Ghersi A. 2018. Geodiversità dei vigneti liguri. Le relazioni tra paesaggio, suolo, vitigni e vino. Firenze: Edizioni Edifir
Charters, S. and Ali-Knight, J. 2002. “Who is the wine tourist?” Tourism management. 23(3): 311-319.
Cipolla, C. 2013. Il Maestro di vino. Milano: Franco Angeli
Cita, M.B., Chiesa, S. and Massiotta, P. 2001. Geologia dei Vini Italiani, Milano: BE-MA editrice
Corinto G.L. 2011. “Wine terroir concept: some preceding in Arrigo Serpieri's agrarian zone”. Enometrica, Review of the European Association of Wine Economists and VDQS, 1/11: 43-56.
Coutier, M., Berrouet, J. C. and Pirotte, J. C. 2007. Dictionnaire de la langue du vin, Paris: CNRS.
Cusimano, G. 2007), Vino e vocazione. Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 60, 71-82.
D'Agata, I. 2014. Native wine grapes of Italy, Berkeley: Univ of California Press.
Dougherty, P. H. ed. 2012. The Geography of Wine: Regions, Terroir and Techniques. Dordrecht: Springer.
Einaudi, R. 2011. Affinità e diversità tra Luigi Einaudi e Cavour, Annali dell’Accademia di Agricoltura di Torino, Vol. CLIII, 173-183.
European Parliament (2016). European Parliament resolution of 13 September 2016 on an EU Strategy for the Alpine region, http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P8-TA-2016-0336+0+DOC+XML+V0//EN [26/02/2019]
European Parliament (2016). European Parliament resolution of 13 September 2016 on an EU Strategy for the Alpine region, http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P8-TA-2016-0336+0+DOC+XML+V0//EN. [26/02/2019]
Eynard, I. and Dalmasso, G. 1990. Viticoltura moderna: manuale pratico: evoluzione della viticoltura, nozioni generali, tecnica viticola, ampelopatie e difesa del vigneto. Milano: Hoepli Editore.
Fregoni M., 2017. “La viticoltura che verrà”, in Vitae 13: 122-123
Frutaz, A. P. 1966. Le fonti per la storia della Valle d'Aosta (Vol. 1). Roma, Edizioni di Storia e Letteratura.
Gambari, F. M. 1994. “Le origini della viticoltura in Piemonte: la protostoria”. Vigne e vini nel Piemonte Antico. 34-37.
Grillotti Di Giacomo M.G. 2007. The italian rural system atlas (trad. Simon D. Richardson), Genova: Brigati
ICOMOS. 2005. Étude thématique LES PAYSAGES CULTURELS VITICOLES dans le cadre de la Convention du Patrimoine mondial de l’UNESCO, https://www.icomos.org/studies/paysages-viticoles.pdf [26/02/2019]
Istat. 2018 Superficie (ettari) e produzione (quintali): uva da tavola, uva da vino, vino. Dettaglio per regione, Anno 2017. http://agri.istat.it/jsp/dawinci.jsp?q=plC260000010000022100&an=2017&ig=1&ct=604&id=15A%7C18A%7C21A%7C73A [24/02/2019]
Jackson, P. 1991. “Mapping meanings: a cultural critique of locality studies”. Environment and Planning A, 23(2): 215-228.
Johnson H. 2003. Il vino. Storia, tradizioni, cultura. Padova: Muzzio
Johnson, R. and Bruwer, J. 2007. “Regional brand image and perceived wine quality: the consumer perspective”. International Journal of Wine Business Research, 19(4): 276-297.
Johnson, R., & Bruwer, J. (2007). Regional brand image and perceived wine quality: the consumer perspective. International Journal of Wine Business Research, 19(4), 276-297.
Mainardi, G. ed. 2004. Il vino piemontese nell’Ottocento, Alessandria: Edizioni dell’Orso.
Mainardi, G. 2011. “Camillo Benso di Cavour e Luigi Einaudi, illustri Viticultori”. Annali dell’Accademia di Agricoltura di Torino. Vol. CLIII: 183-192.
Marescalchi, A. and Dalmasso, G. 1979. Storia della vite e del vino in Italia. III, Unione italiana vini. Milano: Tipografia S.A.M.E.
MiBACT 2014. I paesaggi vitivinicoli dl Piemonte: Langhe-Roero e Monferrato nella lista del patrimonio mondiale UNESCO. Franceschini: “E’ il 50° sito Unesco italiano, particolarmente orgoglioso del risultato”. Comunicato stampa 22 giugno 2014.
OIV 2017. Distribution of the world’s grapevine varieties. Paris: OIV.
Peira, G., Moreno, S., Carlotta, M. and Bonadonna, A. 2014. Modelli pubblici di informazione e promozione ed Economia del Gusto del settore agroalimentare e vitivinicolo nelle Regioni italiane. Torino: Regione Piemonte.
Pitte, J.R. 2001. “La géographie du goût, entre mondialisation et enracinement local ”. Annales de Géographie. 621: 487-508
Quaini, M. 1973. Per la storia del paesaggio agrario in Liguria: note di geografia storica sulle strutture agrarie della Liguria medievale e moderna. Camera di Commercio Industria Artigianato e Agricoltura di Savona.
Salgaro S., Masotti L. and Alaimo A. eds. 2018. Il paesaggio agrario tra obsolescenza e degrado. Bologna: Patron
Segre, G. 2003. “Doc, exit e innovazione. Diritti di proprietà nel distretto culturale del vino delle Langhe” Sviluppo Locale. X. 22(1): 24-48.
Terranova, R. 1989. “Il paesaggio costiero agrario terrazzato delle Cinque Terre in Liguria ”. Studi e Ricerche di Geografia. XII 1: 1-58
Unwin, T. 2005. Wine and the vine: an historical geography of viticulture and the wine trade. London: Routledge.
Varotto, M., Bonardi, L. and Tarollo, P. eds. 2019. World Terraced Landscapes: History, Environment, Quality of Life. London: Springer.
Visse-Causse, S. and Raynard, J. 2007. L'appellation d'origine: valorisation du terroir. Paris: Adef.
DOI: https://doi.org/10.7358/gn-2019-002-copi
Copyright (©) 2019 Anna Maria Pioletti – Editorial format and Graphical layout: copyright (©) LED Edizioni Universitarie
Announcements
Forthcoming: Vol 8 (2025) No 1
Congrès de fondation de l’AIGF (Association internationale de géographie francophone)
La géographie francophone au défi du monde contemporain
Volume 1
A cura di Pape Sakho e Dino Gavinelli
© 2001 LED Edizioni Universitarie di Lettere Economia Diritto